MindSet Face Cream No.03

MindSet Face Cream No.03

Anti-Age Hemp Oil and Camellia Sinensis Face Cream to rewolucja w pielęgnacji anti-anging. Bogata formuła oparta na botanicznych surowcach zapewni uczucie liftingu i napięcia skóry w okolicach szczególnie narażonych na powstanie zmarszczek.

To wieloskładnikowy i skoncentrowany krem o widocznym działaniu przeciwstarzeniowym. Bogata formuła oparta na botanicznych surowcach zapewni równowagę, harmonię  i odprężenie Twojej skórze. Krem zawiera hydrolat z zielonej herbaty, pomarańczy, opuncji figowej, ekstrakt z korzenia ruszczyka kolczastego, ekstrakt z korzenia rzeń-szenia syberyjskiego, ekstrakt z pąków topoli czarnej oraz ekstrakt z guarany. Ponadto mieszanka jest wzbogacona ekstensyną i komórkami macierzystymi szwajcarskich jabłek. Tak połączone składniki gwarantują dogłębne nawilżenie, odżywienie, a także przywrócenia blasku i wygładzenia.

Duża koncentracja składników aktywnych zapewnia silne działanie anti-aging.  Dodatkowo krem doskonale nawilża, odżywia i rozświetla, co niweluje pierwsze oznaki zmęczenia cery. Podczas regularnego stosowania Twoja skóra będzie wygładzona, sprężysta i pełna energii.

Zapomnij o pierwszych zmarszczkach i ciesz się uczuciem pięknie napiętej skóry z

MindSet Face Cream No.03!

krem anti age
MindSet
krem anti age

ROŚLINNE KOMÓRKI MACIERZYSTE

Malus Domestica

Malus domestica – to pierwsze roślinne, aktywne komórki macierzyste, których zadaniem jest ochrona ludzkich komórek macierzystych skóry. Komórki macierzyste jabłoni są bogate w czynniki epigenetyczne i metabolity, które zapewniają długowieczność i ochronę komórek macierzystych ludzkiej skóry.

Roślinne Komórki Macierzyste (RKM) to innowacyjny, naturalny i zarazem pierwszy składnik aktywny z roślinnymi komórkami macierzystymi. Zastosowanie komórek macierzystych w kosmetologii jest uznawane za przełomowe odkrycie, które można porównać z odkryciem pielęgnacji antyrodnikowej.

Komórki Macierzyste z jabłoni domowej szwajcarskiej odmiany Uttwiler Spätlauber są bogate w epigenetyczne substancje czynne mające zdolność ochrony i podtrzymania funkcjonowania komórek macierzystych skóry. Zawierają metabolity, które zapewniają długowieczność komórkom skóry – gen starzejących się komórek zostaje zmotywowany lub znormalizowany poprzez naprawę DNA – oraz chronią je przed stresem oksydacyjnym.

Olejek z Cannabis Sativa L.

Olejek z konopi sativa to główny składnik wszystkich naszych serum i kremów. Nadaje się do każdego rodzaju cery, jest bogaty w minerały i witaminy, wzmacnia naturalne procesy ochronne w skórze. Wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i przeciwzapalną, tym samym łagodząc podrażnienia i trądzik. Ten naturalny składnik pozyskiwany z konopi siewnej z własnej ekologicznej uprawy działa na skórę nawilżająco, wygładzająco oraz przeciwzmarszczkowo! Dzięki zawartości kwasu linolenowego olej konopny nie zatyka porów. Ma wpływ na budowę płaszcza hydrolipidowego naskórka.

Co to oznacza? Wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową, zabezpiecza skórę przed utratą wody i działa nawilżająco. Chroni ją tym samym przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych takich jak wiatr, mróz, promienie UV czy zanieczyszczenia. Olej konopny można nakładać na twarz o każdej porze roku. Łagodzi stany zapalne i podrażnienia oraz stymuluje regenerację skóry. Działa regeneracyjne, antyoksydacyjnie, a regularne stosowanie kosmetyków z olejem konopnym pomaga wygładzić, uelastycznić cerę oraz nieco ją ujędrnić i odmłodzić! Olej z nasion konopi siewnych jest bogaty w witaminy (A, E, D, K) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Niemal 80 procent składników zawartych w oleju konopnym to właśnie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Głównie są to kwasy omega – 3 i omega – 6 w stosunku 1:3. Takie zestawienie jest idealne dla zachowania prawidłowego metabolizmu tłuszczów.

hemp oil
krem anti age
MindSet

Potrójny kwas hialuronowy zawarty w naszym Face Cream No.03 występuje w postaci 3% roztworu o konsystencji żelu. 

Tworzą go 3 rodzaje kwasu o różnej masie cząsteczkowej:

kwas wielkocząsteczkowy typu HMW (HMW – High Molecular Weight) – o cząsteczkach 1.0 do 1.8 MDa, które nie przenikają przez warstwę rogową. Ten rodzaj kwasu tworzy film na powierzchni skóry, powodując lokalnie silne podwyższenie wilgotności warstwy rogowej naskórka, co powoduje jego jedwabistą gładkość. Zwiększa również przepuszczalność naskórka, co skutkuje zwiększeniem przenikania substancji czynnych w głąb skóry. 

kwas małocząsteczkowy typu LMW (LMW – Low Molecular Weight) – o cząsteczkach 0,1 do 0,4 MDa, które wnikają w warstwę rogową. Ten rodzaj kwasu działa nawilżająco, zwiększa przenikanie substancji czynnych oraz wpływa na fizjologię keratynocytów i fibroblastów.

kwas małocząsteczkowy typu SLMW (Super Low Molecular Weight) – o cząsteczkach poniżej 10 tys. Daltonów (10 kDa), który dzięki małym rozmiarom przenika przez barierę warstwy rogowej do głębszych warstw skóry (do skóry właściwej) wpływając na jej fizjologię i trwale wiążąc wilgoć. Posiada dwukrotnie wyższe zdolności nawilżające w porównaniu z kwasem HMW, a wzrost nawilżenia skóry utrzymuje się przez 3 dni po aplikacji. Ponadto zapobiega niszczeniu włókien kolagenu oraz białek odpowiadających za jędrność skóry.

Kwas hialuronowy obok kolagenu jest najważniejszym składnikiem naszej skóry. 

Naturalnie występuje w ludzkim ciele, np. jako składnik mazi stawowej, ciała szklistego oka. Jednak to skóra kumuluje jego największe ilości, bo nawet 56%. Odpowiedzialny jest za wiązanie wody w skórze właściwej oraz wchodzi w skład macierzy międzykomórkowej. Gdy jesteśmy młodzi nasza skóra bogata jest w kwas hialuronowy, dzięki czemu możemy się cieszyć jej gładkością, sprężystością i brakiem zmarszczek. Jednak, im jesteśmy starsi, tym ilość kwasu hialuronowego jest mniejsza. Od 25. do 50. roku życia ilość HA zmniejsza się o 50%. Jest mukopolisacharydem o średniej masie cząsteczkowej między 600 – 1000 Kda, łączącym włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej. Jest obecny w przestrzeni międzykomórkowej naskórka oraz w skórze właściwej jako składnik bezpostaciowego żelu proteoglikanowego, który jest zbiornikiem wodnym dla skóry. Odpowiedzialny jest także za nieprzepuszczalność dla płynów międzytkankowych i bakterii. Jego ilość zależna jest od wieku – najwyższe stężenie jest w skórze niemowląt i dzieci i w miarę upływu czasu, a szczególnie po 50 roku życia, następuje gwałtowny spadek jego ilości. Zależy też od pory roku – w okresie letnim pod wpływem promieniowania UV ulega fotodegradacji prowadząc do procesu fotostarzenia skóry. Spadek ilości kwasu hialuronowego jest jedną z przyczyn wysuszenia i pomarszczenia starczej skóry.
Unikalną właściwością kwasu hialuronowego jest wysoka zdolność wiązania wody i jej zatrzymywania, również w kosmetyku. Jedna cząsteczka kwasu jest w stanie związać 200 – 500 cząsteczek wody. Dzięki temu spełnia zasadniczą rolę w utrzymaniu prawidłowej wilgotności naskórka i skóry właściwej – stanowi wodny rezerwuar nawilżający skórę od wewnątrz. Przestrzenie międzykomórkowe bogate w kwas hialuronowy wyciągają wodę ze skóry właściwej. Tymczasem lipidy bariery wodnolipidowej naskórka uniemożliwiają przeciekanie wody poza warstwę komórek ziarnistych naskórka. Dobrze nawodniony naskórek staje się gładki, jędrny, sprężysty i elastyczny. Skóra wygląda zdrowiej, staje się nie tylko odżywiona i napięta, ale nadaje jej młodszego wyglądu. Chroni skórę przed wysychaniem, ale także wzmacnia jej właściwości ochronne.

Kwas hialuronowy jest naturalnym składnikiem skóry, odpowiedzialny za jej odpowiednie nawilżenie. Nasza skóra chłonie go niczym gąbka – tę właściwość wykorzystuje się w kosmetykach o działaniu nawilżającym. Szybko przynosi skórze ukojenie, odświeżenie, ulgę np. po ekspozycji słonecznej. W kosmetyce i dermatologii (jako składnik profesjonalnych preparatów odmładzających służących do wypełniania zmarszczek i powiększania ust) stosowana jest stabilna postać kwas hialuronowego jakim jest hialuronian sodu czyli sól sodowa kwasu hialuronowego. Jest to substancja biozgodna, nietoksyczna, niedrażniąca i nie powodująca alergii. Całkowicie rozpuszcza się w wodzie i jako 1% roztwór wodny ma postać żelu, który stabilizuje i zagęszcza fazę wodną emulsji. Z uwagi na te liczne doskonałe właściwości jest to jeden z najbardziej podstawowych i wartościowych składników kosmetycznych.

Teraz wiesz, że kwas zawarty w Face Cream No.03 nie jest zwykłym kwasem hialuronowym. To mix w postaci jednorodnego roztworu tych trzech różnych typów kwasów hialuronowych. Dlatego wykazuje najkorzystniejsze, wzajemnie uzupełniające się działanie. Kwas małocząsteczkowy SLMW zwiększa poziom nawilżenia wewnątrz skóry, kwas małocząsteczkowy LMW działa nawilżająco, zwiększa przenikanie substancji czynnych oraz wpływa na fizjologię keratynocytów i fibroblastów, natomiast kwas HMW tworzy na powierzchni skóry warstwę, która zapobiega uciekaniu wody z wnętrza. Skóra jest zatem doskonale nawilżona zarówno od wewnątrz jak i zabezpieczona przed uciekaniem wody z warstwy rogowej naskórka.

KOLAGEN ROŚLINNY

W ostatnim czasie kolagen roślinny stał się popularny nie tylko wśród wegetarian i wegan. Kolagen to białko, które stanowi istoty składnik budowy organizmów wszystkich ssaków na Ziemi. Cząsteczka ta ma bardzo specyficzną budowę, która pełni funkcję łącznika utrzymującego stabilność, odporność i elastyczność wszystkich tkanek łącznych. Świetną jego alternatywą jest kolagen roślinny. Kolagen jest częścią struktury naszego ciała, która ulega degradacji wraz z wiekiem. Od ok. 25 roku życia zmniejsza się niestety naturalna zdolność organizmu do jego wytwarzania. Dlatego tak istotna jest regeneracja kolagenu oraz uzupełnianie jego braku. Szczególnie jeśli chcemy zadbać o młody wygląd. Produkty kolagenowe na bazie roślin wspomagają produkcję kolagenu dzięki zastosowaniu odpowiednich aminokwasów i witamin. Kosmetyki zawierające kolagen roślinny wpływają na poprawę kondycji naskórka, redukcję zmarszczek oraz nadają skórze większą elastyczność, pozwalając jej dłużej utrzymać pożądaną miękkość oraz sprężystość.

 

KOMPLEKS LIPOSOMOWY – UJĘDRNIAJĄCY

Kompleks liposomowy zawierający naturalne ekstrakty, działa odmładzająco i ujędrniająco. Aktywne składniki kompleksu liposomowego, poprawiają krążenie w skórze, regulują przepływ limfy, wzmacniają naczynia krwionośne, co przekłada się na ujędrnienie i uelastycznienie skóry. Kompleks jest bardzo łatwo przyswajalny i wnika głęboko w skórę. Wyciąg z korzenia Ruszczyka Kolczastego (Ruscus aculeatus) zawiera ruscynę wzmacniającą naczynia krwionośne, mającą działanie antycellulitowe i ujędrniające. Wyciąg z korzenia Syberyjskiego Żeń-szenia (Acanthopanax senticosus) zawiera glikozydy, witamin z grupy B, C, saponiny, ma działanie uelastyczniające, tonizujące i również ujędrniające. Wyciąg z kwiatów Lawendy wąskolistnej (Lavandula augustifolia) poprawia ukrwienie i przepływ limfy w skórze,łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Wyciąg z pąków Topoli Czarnej (Populus nigra) zawiera flawonoidy oraz glikozydy, działanie przeciwzapalne, poprawiające ukrwienie i stan naczyń krwionośnych, poprawiają elastyczność skóry. ekstrakt z Guarany (Paullinia cupana) dostarcza skórze witaminy z grupy B i kofeinę, dzięki temu pobudza mikrokrążenie w skórze co przekłada się na jej ujędrnienie i uelastycznienie.

Hydrolat z Neroli

Hydrolat neroli, czyli hydrolat z kwiatów gorzkiej pomarańczy odświeża, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, oczyszcza i tonizuje skórę, działa relaksująco i odprężająco. Polepsza ogólną kondycję skóry – wygładza, matuje i ożywia. Działa ponadto odmładzająco, regenerująco, przeciwdziała starzeniu się skóry i zmarszczkom. Chroni zwarty w skórze kolagen i elastynę przed przedwczesnym rozkładem. Inną jakże pożądaną cechą hydrolatu jest regulacja pracy gruczołów łojowych i stymulacja mikrokrążenia w skórze stąd polecany jest do cery tłustej , trądzikowej, naczynkowej i z zaczerwienieniami. Zawiera bioflawonoidy działające antyoksydacyjnie.

Hydrolat z zielonej herbaty

Ekologiczny hydrolat z liści zielonej herbaty (Camellia Sinensis) uzyskany drogą destylacji parą wodną z roślin uprawianych na kontrolowanych, certyfikowanych plantacjach ekologicznych. Hydrolat charakteryzuje się przyjemnym, świeżym zapachem zielonej herbaty. Zgodnie z tradycyjną metodą, liście są najpierw rozkładane na siatkach, które z kolei umieszczane są we wrzącej wodzie w celu inaktywacji enzymów (oksydaza polifenolowa), zapobiegając w ten sposób oksydacji i zabezpieczając chlorofil, nadający zielonej herbacie specyficzny kolor. Następnie herbata jest prasowana i suszona w kilku etapach. Jako bogate źródło polifenoli, zielona herbata posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwrodnikowe. Wykazuje intensywne działanie antyoksydacyjne, z uwagi na dużą zawartość polifenoli. To ogromne bogactwo substancji odżywczych, w tym witaminy B, C, E i K, aminokwasów, polifenoli, taniny, katechiny, kofeiny oraz mikroelementów. Liczne badania naukowe potwierdzają przeciwutleniający potencjał zielonej herbaty oraz frakcji polifenoli izolowanych z jej liści. Dzięki obecności katechin łagodzi podrażnienia, zmniejsza obrzęki oraz poprawia mikrokrążenie krwi. Kolejną jej ważną właściwością jest zdolność blokowania enzymu odpowiedzialnego za degradację kolagenu w skórze właściwej, a tym samym odpowiedzialnego za proces starzenia się skóry. Naturalny hydrolat z zielonej herbaty wspiera regenerację komórek twarzy, redukcję wolnych rodników, oraz chroni komórki przed szkodliwym działaniem promieni UV. Dzięki temu skóra staje się jędrniejsza, gładsza i odmłodzona.

Olejek Jojoba

Zaliczany jest do jednego z najcenniejszych składników kosmetycznych. Jego doskonałe właściwości emoliencyjne, nawilżające oraz stabilność oksydacyjna sprawiają, że należy do czołówki naturalnych surowców tłuszczowych stosowanych w kosmetykach! W związku z tym, że olej jojoba jest całkowicie mieszalny z ludzkim sebum, po jego aplikacji na skórze tworzy się nietłusta lipidowa warstwa jojoby i łoju. Przez co reguluje produkcję sebum i łagodzi stany zapalne, zapewnia aksamitny efekt zmiękczający. Dodatkowo, dzięki działaniu antybakteryjnemu, olej jojoba działa regulująco na skórę tłustą i może zmniejszać przetłuszczanie skóry. Wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska. Służy też jako doskonały środek natłuszczający, z wyjątkową smarowalnością i zdolnością do rozprzestrzeniania, pozostawiając na skórze atłasowe, co najważniejsze nietłuste uczucie, a jednocześnie opóźniając utratę wody oraz poprawiając elastyczność skóry. Olejek jojoba odżywia i wygładza, chroni przed działaniem wolnych rodników, działa antyoksydacyjne i sprzyja redukcji zmarszczek.

Olejek z opuncji figowej

Nierafinowany olej uzyskany w wyniku tłoczenia pestek opuncji figowej to kolejny z drogocennych składników MindSet Face Cream No.03. Opuncja figowa to roślina z rodziny kaktusowatych. Występuje w gorących rejonach krajów Ameryki Łacińskiej oraz w tropikalnych rejonach Europy, natomiast główne jej plantacje istnieją w Maroko. Proces produkcji oleju z opuncji jest bardzo wymagający, czasochłonny i kosztowny, dlatego jest to produkt luksusowy. Aby otrzymać 1 litr oleju z pestek opuncji trzeba zużyć aż 1 milion pestek opuncji, żmudnie ręcznie wydobywanych z pulpy 470 kg świeżych owoców opuncji. Z tego względu olej z opuncji jest aktualnie uznawany za najdroższy olejek świata. Olejek z opuncji nazywany jest „eliksirem młodości’, ze względu m.in na silne właściwości antyoksydacyjne. To bardzo cenny i wartościowy olej ze względu na bogactwo substancji o działaniu przeciwstarzeniowym, przeciwzmarszczkowym i regenerującym. Zawiera gojące i regenerujące fitosterole i tokoferole. Poza tym jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwasy omega – 6, czyli kwas linolowy (73%). Zawiera także dużą dawkę witaminy E w postaci kompleksu tokoferoli. To wszystko sprawia, że poprawia napięcie i nawilżenie skóry, łagodzi procesy zapalne i podrażnienia oraz wzmacnia barierę lipidową naskórka.

Koenzym Q10

O jego niezwykłych przeciwstarzeniowych właściwościach po raz pierwszy usłyszeliśmy już wiele lat temu! To naturalny związek występujący w prawie wszystkich żywych organizmach. Jego główną właściwością jest zapewnienie odpowiedniego wytwarzania energii w mitochondrium każdej komórki. Podobnie jak witaminy jest niezbędny w funkcjonowaniu komórek. Dodatkowo, właściwości koenzymu Q10 wykazują działanie antyoksydacyjne, co opóźnia starzenie się organizmu. Koenzym Q10 wciąż jest jednym z wiodących składników pomagających zwalczać zmarszczki! Koenzym Q10 możesz dostarczać sobie wraz z dietą, suplementami lub przez skórę, za pomocą kosmetyków, a badania dowodzą, że dostarczany w ten sposób ma nawet większą przyswajalność! Jest ponadto jednym z ważniejszych antyoksydantów lipidowych, który zapobiega generacji wolnych rodników oraz powoduje regenerację witaminy E (tokoferolu) – innego silnego antyoksydanta lipofilowego. Sprawnie działające komórki są w stanie lepiej się regenerować, więc skóra nasycona koenzymem wolniej się starzeje. Kosmetyki z tym składnikiem zdecydowanie poprawiają elastyczność i jędrność skóry.

Z naszymi produktami MindSet Nature & Science zadbasz nie tylko o swoje zmysły, ale również o ciało‍. 

Zapraszamy do śledzenia nas na Instagramie oraz Facebooku.

Life is as good as your MindSet.

Twoje zakupy